Éjjel-nappal chatelnek a leendő pécsi orvosisokkal és gyógyszerészekkel a unibuddyk

2024. május 9.

Biztosan észrevette már mindenki a pécsi orvosi és gyógyszerészkar angol és német felvételi oldalának jobb alsó sarkában felbukkanó chatablakot. Nem digitális asszisztenssel, mesterséges intelligenciával van dolgunk: a PTE ÁOK-n, illetve a PTE GYTK-n orvosnak, fogorvosnak, gyógyszerésznek, biotechnológusnak tanuló, hús-vér hallgató jelentkezik a tavaly ősz óta futó Unibuddy programnak köszönhetően, hogy válaszoljon a képzéssel és az itteni élettel kapcsolatos kérdésekre a leendő diákoknak és szüleiknek.

Maga a Unibuddy program PTE-szinten 2023 tavaszán indult, az érdeklődők ország, illetve kar és program szerint szűrhetik, hogy kivel is szeretnének beszélgetni.

 A PTE Általános Orvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar vonatkozásában a 2023/2024-es tanév őszi szemeszterétől indult a program, melybe aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező angol és német programos orvos-, fogorvos-, valamint angol programos gyógyszerészkari hallgatókat, illetve PhD-hallgatókat is vártak.

A 31 jelentkezőből végül 24-et (23 angol és egy német programos hallgatót) választottak ki a szervezők. Mindegyikük elhivatott hallgatója a pécsi orvosinak és gyógyszerészkarnak, akiknek az érdeklődők kötetlenül tehetik fel kérdéseiket az egyetemmel, várossal kapcsolatban, vagy akár tanácsot is kérhetnek a felvételi vizsgát illetően.

A beszélgetés teljes egészében valós időben zajlik, azaz ha írunk a chatboxban, az azonnal felvillan egy Unibuddy-programos hallgatónál, aki az eddigi tapasztalatok szerint átlagosan 22 órán belül válaszol is. A beszélgetés az applikációnak köszönhetően mobilos nézetből is könnyedén elérhető.

Érdeklődők pedig bőven akadnak: a PTE ÁOK Stratégiai Marketing és Toborzó Irodájának tájékoztatása szerint a legtöbben Pakisztánból és Nigériából írnak, de Dél-Afrikából, Kenyából, Indiából, Iránból és Ghánából is sokan kérdeznek Pécsről, a pécsi orvosi és gyógyszerésztanulmányokról. Az érdeklődők a chatelés mellett blogokat is olvashatnak, melyek az itt tanulók személyes tapasztalataikon keresztül járnak be fontos témákat, ideértve például a klinikumi tanulmányokat, a kreditrendszert, a szóbeli vizsgákat, a magyar nyelv szükségességét, ösztöndíjlehetőségeket.

„Köszönetként az egész éves munkájukért, egy vacsorát szerveztünk a unibuddyknak, akik rendkívül nagy segítséget jelentenek a toborzásban. A megnövekedett igények miatt idén márciusban tovább bővült a csapat két német programos hallgatóval, szeptemberben pedig újrakezdjük a kiválasztásukat, hiszen sokan hatodévesként már nem fogják tudni elvállalni a pozíciót. Az ösztöndíj-kiírást, ahogy korábban, ezúttal is a www.aok.pte/en weboldalon tesszük majd közzé, várhatóan szeptemberben” – árulta el Görgey Anna, az iroda munkatársa, a Unibuddy program koordinátora.

A felület nemrég új funkcióval bővült, a Unibuddy Communityvel, mely a gólyákat, azaz a felvételt nyert leendő hallgatókat kapcsolja össze a már jelenlegi hallgatókkal, valamint gólyák százaival, így már Magyarországra érkezésük előtt elindul a közösségépítés, emellett különböző tematikájú csoportokban van lehetőségük kérdéseiket feltenni.