Collab projekt: játékteremmel, podcastszobával, tanulótérrel is bővül a pécsi gyógyszerészkar

2024. április 26.

Multifunkcionális közösségi térré formálják a pécsi gyógyszerészkar K-épületének tetőterét, melyet egyaránt használhatnak majd tanulásra, oktatásra, valamint szabadidős célokra a kar hallgatói és oktatói. A hamarosan induló munkálatok során tanulószobát, csendszobát, csocsónak, pingpongnak is helyet adó játéktermet, lounge-ot és podcast szobát is kialakítanak a „Collab” névre keresztelt projekt keretében.

A Rókus utca 2. szám alatti K-épület tetőtere, mely néhány éve felújításon esett át, jelenleg kihasználatlanul áll, egyúttal ideális adottságokkal bír egy többfunkciós, korszerű és inspiratív környezet kialakításához, A többfunkciós tér a Gyógyszerésztudományi Kar hallgatói igényeire ad választ: egyszerre szolgál majd tanulási és szabadidős célokat. A kari polgárok hamarosan láthatják a munka kezdetét: a napokban lezajlott ugyanis a műszaki bejárás, a folytatásban pedig indul az átalakítás, a 2024/2025-ös tanév őszi szemeszterének kezdetére készülhet el.

Az izgalmas koncepciót a kar dr. Vasváry-Nádor Norbert tervezővel, a PTE Műszaki és Informatikai Kar (MIK) egyetemi docensével közösen álmodta meg, a végeredmény egy komplex és sokoldalú szint lesz.

A lépcsőház pihenő, forduló részében valós pihenésre, illetve aktivitásra ad majd lehetőséget a műfű padló és falburkolat, mely kis kertként vágja ketté a lépcsőház felületét, a kényelmet ülőkék teszik majd teljessé.

A lépcsőházból a folyosóra jutunk, ahonnan a közösségi tér több helysége is nyílik: innen érjük el a konyhapultot, az asztalokat, ahol egyaránt tanulhatnak és étkezhetnek is a leendő gyógyszerészek. Innen nyílik a játékterem is, mely szintén többfunkciós lesz: első harmadában asztalokat találunk majd, melyek egyaránt lesznek használhatók közösségi játékokra és tanulásra, a nagyobb térrészen pedig csocsóasztal, darts tábla, pingpongasztal várja majd a hallgatókat. A nagyobb helyet foglaló játékok könnyen mozgathatók, így igény esetén pillanatok alatt tágas tér formálható a játékteremből.

A közösségi tér másik nagyobb terme a tanulószoba lesz. Kialakítás lehetőséget ad a tér szekcionálásának, annak kisebb egységekre bontására paravánok által. A térbe helyezett asztalok, székek, flipchartok, paravánok együttese szabadon variálható, az éppen aktuális funkcióknak megfelelően átrendezhetők.

A munkálatok során egy podcast szoba is készül, melynek felületét akusztikai lemezekkel burkolják, hogy teljes hangszigetelés mellett készülhessenek a műsorok. A tervezők az elcsendesedésre is gondoltak: ennek jegyében műfüves padlóval és falburkolattal és ülőkékkel ellátott csendszoba is készül a K-épület tetőterében.

Az újonnan kialakítandó közösségi térben kulcsszerepe lesz a korszerű bútoroknak, melyek már érkezésükkor a közösségépítést fogják szolgálni. A tervek szerint ugyanis azokat közösen, szakmai irányítás és segítségnyújtás mellett fogják összeállítani a helyszínen a gyógyszerészhallgatók, a PTE Műszaki és Informatikai Kar hallgatóival kiegészülve.

„Az az elképzelésünk, hogy a hallgatókat a lehető legtöbb munkafolyamatba bevonjuk, így saját közösségi terük építésében vehetnek részt. Ez nem csak a gyógyszerészhallgatókat mozgatná meg: a karok közötti együttműködések, a hallgatói közösségek erősítése céljából a GYTK-s diákok a MIK ipari termék- és formatervező mérnök hallgatóival közösen, egy általunk koordinált workshop keretén belül rendeznék be, véglegesítenék a teret, melyet a végén birtokba is vehetnek” – mondta el dr. Vasváry Norbert.

(A cikkben látható képek a készülő közösségi tér látványtervei)