A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség kitüntette Lukács Gergelyt és Koloh Reginát

2024. április 26.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség április 25-én, éves közgyűlésén kitüntette Lukács Gergelyt, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Testnevelés- és Mozgásközpontjának munkatársát és Koloh Reginát, a Gyógyszerésztudományi Kar PhD-hallgatóját a Sporttudományi és Testnevelési Egyetemen. Lukács Gergely Elek Ilona Emlékérmet kapott az egyetemi sport támogatásáért, Koloh Regina pedig Halassy Olivér Hallgatói Díjat az egyetemi szabadidősportért végzett tevékenységéért.

Koloh Regina 2018-ban nyert felvételt a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karára. A sport mindig is az élete része volt, kiskora óta űzi a labdarúgást. A PTE Sportiroda sportnagykövete, számos sportprogramra szervez hallgatókat a különböző karokról. A „Fuss a rákgyógyításért” jótékonysági futáson 2019 óta futónagykövet. 2023-ban másodikként ő toborozta a legtöbb futót, amiért díjat is kapott. A PTE Általános Orvostudományi Kar női labdarúgócsapatának alapító tagja, számos verseny résztvevője (Medikus Kupák, PTE Női Futsal Kupák). A PTE MEFOB női futsal csapatának is tagja volt két évig. Tanulmányaiban is sikeres, ösztöndíjakat nyert, TDK-n, OTDK-n és számos konferencián adott elő. 2023-ban szerezte meg a diplomáját, azóta gyógyszerészként ösztöndíjas PhD-munkát végez a Farmakognóziai Intézetben, és továbbra is folytatja munkáját az egyetemi sportéletben.

Lukács Gergely a 2017-ben Pécsett rendezett Medikus Kupa vízilabda-tornájának főkoordinátoraként kezdte meg munkásságát az egyetemisták sportéletének szervezésében. A Magyar Vízilabda Szövetség Régió Ligájának elnökeként 2021-ben az általa vezetett testület alá került a vízilabda MEFOB szakmai koordinálása. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Covid-időszak után nemcsak újjáéledt a vízilabdás MEFOB, de 2023-ban rekordszámú – 16 csapattal induló – bajnokság lett belőle. Munkásságát dicséri az is, hogy az eddigi egyfordulós eseményből kétfordulós bajnokság lett, ami további versenyzési lehetőséget ad az egyetemista sportolóknak. Kitalálója és egyik megvalósítója volt a női vízilabdás MEFOB-nak is. Nagyszerű eredménye volt a kezdeményezésnek, hogy 2022-ben hat női csapat is részt vett az eseményen. Azon sportvezetők közé tartozik, akik a sportszakmai és edzői oldalon is kiemelkedő eredményeket érnek el: 2022-ben másodedzője volt a magyar ifjúsági válogatottnak, akik aranyérmet szereztek, és 2024-ben a felnőtt válogatottnak is másodedzője volt, akikkel részt vettek a zágrábi Európa Bajnokságon.

A MEFS 1907-ben, Európában elsőként, a világon másodikként megalapított egyetemi – főiskolai sportszövetség, kizárólagos szervezője a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) és az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) nemzetközi versenyein való magyar egyetemisták részvételének és a nemzetközi egyetemi sportesemények hazai rendezésének, valamint a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságoknak (MEFOB). Támogatja a felsőoktatásba kerülő élsportolókat a kettős életpályarendszer és az egyetemi élsportolói státusz országos szintű bevezetésével, továbbá kiemelten kezeli az egyetemi szabadidősportot. A MEFS-nek összesen 35 felsőoktatási intézmény és 34 egyetemi sportegyesület, országos szinten 25 sportirodai hálózat segíti a munkáját, összesen 205 ezer hallgató és 40 ezer oktató, kutató és dolgozó érintettségével.

A kitüntetésekhez szeretettel gratulálunk!

Fotó:

Dr. Karsai István