Gyógyszerészek sikeres szereplése a XII. Interdiszciplináris Doktorandusz Konferencián

2024. április 22.

2024. április 5-6 között került megrendezésre Pécsett a XII. Interdiszciplináris Doktorandusz Konferencia, amin lehetőségünk volt részt venni hallgatótársaimmal a Farmakognóziai Intézetből. Mind a négyen az Orvos- és Gyógyszertudományok szekcióban adtunk elő és előadásaink során a természetes vegyületek, termékek antibakteriális és biofilmgátló hatásaira tértünk ki. Dr. Ormai Edit a szegfűszeg illóolaj hatását mutatta be három, kórházi környezetben gyakran előforduló, biofilmképző baktériummal (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, és Streptococcus pneumoniae) szemben, kísérleteiben a szegfűszeg illóolaja hatékonynak bizonyult mind a három patogénnel szemben. Nagy Anett a kakukkfű illóolaj antibakteriális hatásival kapcsolatban végzett kutatásainak eredményeit mutatta be a Pseudomonas aeruginosa baktériummal szemben, vizsgálatai során a kakukkfű hatékonyan gátolta a baktérium által kiépített biofilmet. Ángyán Virág a hársméz, levendula illóolaj és kombinációjuk antibakteriális aktivitásáról szóló kutatási eredményeit ismertette a leggyakrabban izolált biofilmképző, középfülgyulladást okozó baktériumokkal szemben. Az én (dr. Koloh Regina - a szerk.) előadásom során pedig kitértem a gesztenyeméz biofilmdegradáló, sebgyógyulást elősegítő hatására, amelyet eddig in vitro mikrobiológiai módszerekkel sikerült alátámasztanunk három opportunista, krónikus sebfertőzésekben gyakran előforduló biofilmképző baktériummal (Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus epidermidis és meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus) szemben.

Nagyon színvonalas előadásokat hallhattunk a blokkunkban, valamint egész rendezvény során. A bizottság a 8 fős szekciónkban Ángyán Virágnak ítélte az első helyet, míg jómagam (dr. Koloh Regina - a szerk.) a második helyen végeztem.

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetemet fejezzem ki a Szervezőbizottság felé, akik nélkül ez az esemény nem jöhetett volna létre, valamint a Cholnoky László Szakkollégiumnak és a Pécsi Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetnek, hogy biztosították számunkra az eseményen való részvételt. Hallgatótársaimnak további sok sikert kívánok kutatói munkájuk során.

dr. Koloh Regina