Dr. Fejes Árpád: „A pécsi gyógyszerészképzés elejétől a végéig egy flow-élmény volt”

2024. március 6.

Tizenöt éve szerzett Pécsett gyógyszerészdiplomát, oktatott, kutatott, kipróbálta magát a Sanofinál az aszeptikus gyógyszergyártás területén, a gödöllői Humán BioPlazma Kft.-nél a stabil vérkészítmények előállításában mélyült el, jelenleg pedig az ország legnagyobb állategészségügyi cégének minőségbiztosítási igazgatója dr. Fejes Árpád, aki egykori hallgatótársaival részt a PTE Gyógyszerésztudományi Kar februári Alumni Napján. A pécsi alumnussal a rendezvény kapcsán beszélgettünk a pécsi évekről és a szerteágazó karrierutakról, melyet a gyógyszerészdiplomán kívül kevés más végzettség tud megadni.

Harta Viktor írása

Amint arról korábban hírt adtunk, a pécsi Gyógyszerésztudományi Kar február 10-én rendezte meg Alumni Napját, melyre elsősorban az egykori pécsi gyógyszerészhallgatókat – különös tekintettek az öt, tíz, illetve tizenöt éve végzettekre – invitálták egy nosztalgikus időutazásra. Az egykori pécsi gyógyszerészhallgatók az Alumni Nap keretében előadásokon, gyakorlatokon vehettek részt, felidézve egyetemi éveiket, újra átélve kicsit, milyenek voltak a pécsi gyógyszerésztanulmányok. A napot a XI. Gyógyszerésztudományi Kari Bál zárta, melyen közel 300-an vettek részt.

„Az Alumni Nap nagyon jól megszervezett összejövetel volt, jó látni, hogy a kar vezetése által kijelölt irány és elképzelés megfelel a mai elvárásoknak, választ nyújt azokra a problémákra, amiket a munkáltatói oldalról tapasztalunk” – mondta el az esemény kapcsán dr. Fejes Árpád, aki 2009-ben szerzett Pécsett gyógyszerészdiplomát, akkor még a PTE ÁOK hallgatójaként, hiszen az önálló pécsi gyógyszerészkar 2016. január 1-gyel alakult meg.

„Az egyetemi évek alatt az évfolyam közössége jó volt, a város hangulata a mai napig nosztalgiával tölt el. A képzés során rengeteg élménnyel és tudással gazdagodtunk, melyek kivétel nélkül hasznosnak bizonyulnak a mai napig. 2010 óta a gyógyszeriparban dolgozom különböző területeken és a mai napig előfordul, hogy a Pécsett tanultakhoz kell visszanyúlni. A gyógyszerészképzés elejétől a végéig egy flow-élmény volt, minden pillanata hozzájárult ahhoz az örömhöz, amit az avatón, a kalapunkat a levegőbe hajítva éreztünk” – tette hozzá.

A pécsi orvoskaron tizenöt éve végzett gyógyszerész a diplomaszerzést követően egy évig még oktatott és kutatott alma materében. Úgy adódott viszont, hogy lehetőség nyílt a Sanofi Miskolc melletti, csanyikvölgyi telephelyén az aszeptikus gyógyszergyártással megismerkednie. Ezután Gödöllőre, a Humán BioPlazma Kft-hez került, ahol a stabil vérkészítmények előállításának technológiai ismereteit sajátította el. Innen Budapestre vezetett az útja: felkérték, hogy csatlakozzon a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. csapatához.

Az állatgyógyászati vállalatnál fermentálással előállított bakteriális vakcinák gyártásával kezdett foglalkozni, támogatva a tojás- és szövettechnológia alapú vakcinák előállítását is. Jelenleg a vállalat meghatalmazott személyeként és március 1-től minőségbiztosítási igazgatójaként felügyeli a cég által gyártott készítmények megfelelőségét. Ahogy azt a társaság honlapján kiemelik, az évszázados múlttal bíró cég budapesti és monori telephelyén közel 1300-ren dolgoznak a kutatásfejlesztés, vakcinagyártás és kereskedelem területein. Ezzel a vállalat jelenleg Magyarország legnagyobb állategészségügyi cégének számít.

„Gyógyszerésznek tanulni és gyógyszerésznek lenni érdekes kihívás. Nem mi értünk a legjobban egy-egy szakterülethez, ugyanakkor mindegyik területhez értenünk kell. Ez komplex és szerteágazó tudást jelent, mely képes arra, hogy a különböző tudományterületeket összehangolja és annak eredményeként biztosítsa a lakosság életminőségének javítását. Ez rögtön mutatja is a képzés nehézségét: mindenből sokat és rövid idő alatt kell oktatni és tanulni, a háromból viszont csupán kettő valósulhat meg egyszerre. Mindezzel együtt a gyógyszerészdiploma olyan végzettséget jelent, mellyel határtalan lehetőségek nyílnak meg előttünk: a gyógyszerellátás frontvonalától, a gyártáson át a hatósági felügyelettel bezárólag érvényesülhetünk alkalmazottként, vállalkozóként, szabadúszóként. Ilyen szabadságot kevés más diploma tud adni” – hangsúlyozza dr. Fejes Árpád.

Kérdésünkre, miszerint mit tanácsolna azoknak, akik a pályaválasztáshoz közeledve a gyógyszerészi hivatással kacérkodnak, dr. Perjési Pál professzort, egyetemi tanárt, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar első dékánját idézte: „Nincs jó, meg rossz döntés. Döntés van.” Az idei Alumni Nap kapcsán megjegyezte, a jövőben érdemes lehet kiterjeszteni az eseményt a különböző évfolyamok hallgatóival közös előadásra, beszélgetésre is, ezzel is erősítve a kapcsolatokat.

Fotó: 

Kalmár Lajos