Tanulástámogató Mentori pályázati felhívás (pótkiírás) a 2022/2023. tanév tavaszi szemeszterére

2023. március 17.

A PTE Gyógyszerésztudományi Kar egyik küldetésének tekinti, hogy minél jobban segítse hallgatóit a tanulmányaikban való előre haladásban, és ezzel csökkentse a hallgatói lemorzsolódást. Ennek érdekében Tanulástámogató Mentorprogramot indított mind az angol, mind a magyar nyelvű képzésben résztvevő hallgatóknak. Célunk olyan hallgatói tanulócsoportok létrehozása felsőbb éves gyógyszerészhallgató vezetésével (mentor), ahol a tanulók egymást segítve, illetve a mentor támogatásával tudják egy adott tárgy nehezebben elsajátítható részleteit megbeszélni.

A Tanulástámogató Mentori pályázatra való nagy érdeklődésre tekintettel mentori feladatok ellátására keresünk további felsőbb éves hallgatókat, ahol a mentor feladata, hogy az általa megjelölt tantárgyból a mentoráltakat a vizsgára felkészítse, hogy a félév végén minél nagyobb arányban sikeres vizsgát tegyenek. A mentori tevékenységért a mentor ösztöndíjban részesül.

Pályázók köre: A pótkiírásra olyan hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2022/23. tanév őszi szemeszterében sikeres mentori tevékenységet végeztek, azaz a mentorált hallgatóik minimum 50%-a sikeres vizsgát tett a mentorált tantárgyból.

 

Pályázat benyújtásához a kitöltött jelentkezési lapot kell beküldeni a mentor@gytk.pte.hu e-mail címre.

Beküldési határidő: 2023. március 20.

 

A mentorjelölteket néhány perces személyes beszélgetés keretében is szeretnénk megismerni, mely március 21-22. között előre egyeztetett időpontban várható.

A mentori feladatok ellátásának követelményei:

  • A mentorált tárgyból elért minimum 4-es érdemjegy
  • Megfelelő kommunikációs és szociális készségekkel való rendelkezés
  • Angol programban való részvétel esetén angol nyelv folyékony, társalgás szintű ismeret

Feladatok:

  • A koordinátor által kijelölt mentorált hallgatókkal való kapcsolatfelvétel (legkésőbb március 31-ig)
  • A konzultációs időpontok megszervezése
  • A mentorált hallgató részére tanulástámogató konzultációk tartása minimum heti rendszerességgel tanulócsoportok formájában
  • A mentorált hallgatók az adott tantárgyból való előre haladásának figyelemmel követése
  • A konzultációkról jelenléti ív vezetése
  • Rövid beszámoló készítése a konzultációk tartalmát tekintve

 

Sikeres pályázat esetén:

  • Mentori ösztöndíj a mentori tevékenység 3 hónapja során havi kifizetés formájában (április-május-június)

 

FONTOS információk

  1. Mentor program: A PTE Gyógyszerésztudományi Kar mindkét nyelvi képzésben elindította a Tanulástámogató mentorprogramot. Így a mentoroknak lehetőségük van választani, hogy milyen nyelven szeretnék a mentorálást végezni, a magyar vagy az angol nyelvű programban kívánnak-e részt venni.
  2. Pályázók köre: A pótkiírásra olyan hallgatók jelentkezhetnek mentornak, akik az előző szemeszterben már végeztek mentori tevékenységet, és a mentorált hallgatóik minimum fele sikeres vizsgát tett a mentorált tantárgyból.
  3. Mentorált tantárgy: A mentorprogramba való jelentkezéskor meg kell jelölni a tantárgya(ka)t, mely(ek)ből a mentor mentori tevékenységet vállal. A tantárgyat a program koordinátora választja ki attól függően, hogy az adott szemeszterben hány hallgatónak és milyen tantárgyakból van szüksége segítségre.
  4. Mentorált hallgatók: Magyar programon maximum 4 fő, angol programon maximum 2 fő mentorált vállalható mentoronként.
  5. Mentorok kiválasztása: A pályázatokat a nyelvi program alapján (angol, magyar program) elkülönítve értékeljük. A mentori ösztöndíj odaítélésekor fontos tényező, hogy az adott félévben milyen tantárgyakból szükséges mentorálást végezni, vagyis milyen tantárgyakból vettek fel a hallgatók vizsgakurzust. A pályázatok elbírálása során előnyt élvez az a pályázó, aki a mentorálandó tantárgyból jobb érdemjegyet kapott, van oktatási tapasztalata, illetve a szóbeli meghallgatás során magasabb pontszámot ér el az alábbi képességek terén: kommunikáció, problémamegoldás, vitakészség, motiváció. Angol nyelvi program esetén az angol nyelvből szerzett nyelvvizsga bizonyítvány másolatának csatolása szükséges. A pályázatok elbírálásáról pontozás alapján 3 tagú bizottság (2 koordinátor, HÖK által delegált tag) dönt. A kitöltött jelentkezési lap beküldése és a személyes elbeszélgetés után a pályázat eredményéről a pályázót március 25-ig e-mailben értesítik.
  6. Ösztöndíj összege: A mentori ösztöndíj a 3 hónapos mentori tevékenységért (április, május, június) kerül kifizetésre. A mentort az angol programon végzett mentori tevékenységért mentorált hallgatónként havi 40.000 Ft, azaz negyvenezer Forint mentori ösztöndíj illeti meg (de maximum 2 mentorált hallgatót vállalhat). A mentort a magyar programon végzett mentori tevékenységéért mentorált hallgatónként havi 20.000 Ft, azaz húszezer Forint mentori ösztöndíj illeti meg (de maximum 4 mentorált hallgatót vállalhat).
  7. Kifizetés: A mentori ösztöndíj kifizetése a Térítési és Juttatási Szabályzat rendelkezéseinek
    megfelelően történik.

 

A nyertes pályázó elveszíti az ösztöndíjra és ösztöndíjkiegészítésre való jogosultságot, amennyiben megszűnik az aktív hallgatói jogviszonya vagy nem/nem megfelelően látja el a mentori tevékenységet. Utóbbi esetben az ösztöndíj kifizetés megszüntetéséről a bíráló bizottság dönt.

A pályázati döntéssel szemben a hallgató a közléstől, illetve a tudomásszerzéstől számított 15 napon belül fellebbezéssel élhet. A fellebbezést a Másodfokú Tanulmányi Bizottságnak címezve az elsőfokú döntést hozó szervhez/személyhez kell benyújtani és csatolni kell a megtámadott határozatot, valamint a kérelemben foglaltakat alátámasztó dokumentumokat.

A Kar felhívja a nyertes pályázók figyelmét, hogy a mentorált hallgatók vizsgáit követően ösztöndíj pályázatot hirdet a mentorhallgatók részére, amely keretében a magas színvonalú, eredményes mentortevékenységet nyújtó mentorhallgatók további ösztöndíjban részesülnek, melynek alapját a mentorált hallgatók száma, az általuk adott feedback, a megtartott órák mennyisége és azok összefoglalói, Illetve sikeres vizsgát teljesítő mentorált hallgató száma adja. Az ösztöndíj összege a mentori tevékenység sikerességétől függően maximum 100 000 Ft, azaz százezer Forint lehet.

 

Pécs, 2023 március 10.

 

s.k. 

Prof. Botz Lajos

dékán

 

s.k.

Prof. Dr. Miseta Attila

rektor

s.k.