2021-

2021

A Gyógyszerészettörténet kurzust 13 hallgató teljesítette a 2020/2021. tanévben. A kurzus keretin belül hallgatóink megismerkedhettek első sorban a magyar és kiemelt módon a Dél-Dunántúl és Pécs gyógyszerészettörténetével. Az online megvalósuló előadásokon kívül, amikor a témakör megkövetelte személyes jelenléttel megtartott órákat is szerveztünk. Erre a félév során két alkalommal került sor. Először, amikor a gyógyszerészek világnapjához kapcsolódóan, az egykori pécsi patikák nyomába eredtünk és megkoszorúztuk Dr. Baranyai Aurél emléktábláját. Második alkalommal pedig a Szerecsen Múzeumpatikát kerestük fel Dr. Mayer Klára c. docens asszony vezetésével. A kurzus teljesítésének kritérium követelménye az idén is az volt, hogy hallgatóink gyógyszerészekkel vagy gyógyszerészettel kapcsolatos audiovizuális emlékeket gyűjtsenek. Hallgatóink idén az alábbi interjúkat készítették:

  • Argay Ferenc: Dr. Szili Ferencné Dr. Decsi Márta (Arany Oroszlán Gyógyszertár - Kaposvár)
  • Kacz Kornélia Réka: Dr. Macsim Zsuzsanna (Örs Patika - Sárszentmiklós)
  • Mészáros Martin: Dr. Nagy Lajosné (Böhönye Gyógyszertár – Böhönye)
  • Miltner Szabolcs: Dr. Rück Lajos (Rück Gyógyszertár - Mágocs)
  • Nagy András: Dr. Gyökeres Sándor (Kék Kehely Állatpatika - Pécs)
  • Pilisi Anna: Dr. Pilisi Istvánné (Tilia Gyógyszertár - Tolna)
  • Szafronova Polina: Dr. Rideg Róbert (Ságvár Patika - Ságvár)
  • Szentmártoni Helga Panna: Dr. Csótó Mihály (Forrás Gyógyszertár - Lánycsók)
  • Dávid Márk: Mártonfalviné Dr. Rabatin Ilona (Szent Imre Gyógyszertár - Bonyhád)
  • Molnár Julianna: Dr. Mikei Mariann (Thermál Gyógyszertár - Harkány)
  • Sipos Benjamin: Dr. Mester Lajos, Dr. Mester Lajosné, Dr. Mester Ildikó               (Pax Corporis Gyógyszertár - Besenyszög)
  • Vékony Roland Gábor: Dr. Rabatin Gergely (Szent Imre Gyógyszertár - Bonyhád)
  • Vukálovits Diána: Temesiné Dr. Antal Bernadett (Aranysas Gyógyszertár - Bonyhád)

A kurzus ötletgazdája és elindítója, Prof. Dr. Szabó László Gyula emeritus tantárgyfelelős az interjúk megtekintése után az alábbi méltató sorokat írta a hallgatók munkájáról: „Örömmel írhatom, hogy minden bemutatást, interjút értékesnek tartok. Évek múltán egyre érdekesebbek lesznek, hiszen a bemutatott gyógyszerészek minden napi küzdelme felöleli korunk problémáit, a múlt hagyományait, a privatizáció sajátosságait. Minden hallgató kiemelte a hivatás szépségét, a beteg ember megértésének és szakszerű szolgálatának fontosságát. Külön érdekességeket is megtudtunk, pl. a kaposvári Arany Oroszlánban volt gyógyszerész nagy festőnk, Rippl-Rónai, akinek emlékét felidézte Argay Ferenc riportalanya dr. Sziliné.

Külön kiemelendő dr. Macsim Zsuzsanna sorsa, aki Erdélyből települt át. Kacz Kornélia riportja jó jellemzést adott a témáról. Pilisi Anna nagyanyjának életútját jellemezte, bemutatva a Tolnán működő akkreditált gyógyszertárat. Különösen értékesnek tarom a dr. Csótó Mihály életpályáját bemutató interjút Szentmártoni Helgától. Látszik, hogy a választott riportalany személyiségétől mennyire függ a téma érdekessége. Csótó Mihálynak van mire visszatekinteni, sajátos egyéniségének bemutatása jól sikerült! Sipos Benjamin különös riportot készített, a fiatal Mester Ildikó gyógyszerész nagyszüleivel beszélget. Megtudjuk, hogy a kis tiszasülyi gyógyszertár égbe mutató épületét Makovecz Imre tervezte. Önmagában is csodálatra méltó tény! Szépen összeállított munka Vukálovics Diána interjúja Temesiné dr. Antal Bernadett bonyhádi gyógyszerésznő munkájáról. Az interjú külön értéke a történeti visszatekintés. Köszönetemet fejezem ki dr. Vajda Péter gyógyszerész úrnak, aki szívesen vállalta a témák vezetését és az interjúk moderálását.”
 

2022

A 2022/2023. tanévben a Gyógyszerészettörténet kurzust 5 hallgató teljesített. A kurzus letrehozója Prof. Dr. Szabó László Gyula egyetemeti tanár emeritus elképzeléseire alapozva, a magyar gyógyszerészettörténet 1000 éves múltját tematikusan, értékes előadások útján mutatták be kiváló előadóink: Dr. Dobson Szabolcs c. egyetemi docens, a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság elnöke, Dr. Fittler András egyetemi docens, dékán-helyettes, Dr. Mayer Klára c. egyetemi docens, a Lárencz László Gyógyszerésztörténeti Csoport elnöke, Dr. Molnár Béla a PTE Klinikai Központi Gyógyszertár szakgyógyszerésze, Szabó Márton OSB szerzetespap, a Pannonhalmi Főapátság Arborétum és Gyógynövénykertjének, valamint Illatmúzeumának igazgatója, Dr. Vajda Péter a PTE Klinikai Központi Gyógyszertár gyógyszerésze, a tárgy koordinátora és Dr. Várszegi László c. egyetemi docens, nyugalmazott tisztifőgyógyszerész.

Kurzusunk célja, hogy hallgatóink megismerjék a magyar, a Dél-Dunántúl és Pécs gyógyszerésztörténetben kiemelkedőt alkotó korábbi elődeinket, gyógyszerészethez köthető személyeket és a gyógyszerészetre jelentős hatást gyakorló eseményeket.

A kurzus az idei évben is esetenként személyes jelenléttel, esetenként pedig online került megtartásra. Hagyományainkat folytatva, a gyógyszerészek világnapjának környékén megkoszorúztuk Dr. Baranyai Aurél emléktábláját, valamint felkerestük a a Szerecsen Múzeumpatikát is.

A kurzus teljesítésének kritérium követelménye az idén is az volt, hogy hallgatóink gyógyszerészekkel vagy gyógyszerészettel kapcsolatos audiovizuális emlékeket gyűjtsenek. Hallgatóink idén az alábbi kollégákkal készítettek interjút:

  • Istvándi Valentin: Dr. Parag Noémi (Kígyó Patika - Siklós)
  • Jandzsó János Bálint: Dr. Merczel Sára (Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Intézeti Gyógyszertár - Kaposvár)
  • Király Miklós: Dr. Nagyidai Nándor (Magyar Gyógyszer Zrt.)
  • Szabó Fanni Orsolya: Ifj. Dr. Schuszter József (Mérleg Gyógyszertár - Pécs)
  • Végh Borbála: Csenteriné Dr. Blénesy Anna Mária (Benu Ezüstkehely Gyógyszertár - Kisbér)