2017-2020

2017

Május 18-19-én Pécsett, a Nemzetközi Egészségtudomány-történeti Konferencián két szekcióülést tölt ki a gyógyszerésztörténet. Ezeken régi pécsi gyógyszertárakról (Várszegi László), a ’Szerecsen’ Patikamúzeumról (Pál Szilárd), a Gránátalma Patika és Szerecsen Patika muzeális értékeiről (Répay Gábor, Ambrus Tünde, Mayer Klára), Brantner Antal szentlőrinci gyógyszerészeti gyűjteményéről (Grunda Miklós), továbbá a nagy elődökről hangzanak el előadások. Utóbbiak:  Nendtvich Tamás és Baranyai Aurél (Szmodits László), Than Károly (ifj. Kutas Jenő), Zechmeister László (Deli József), Cholnoky László (Kósa Judit), Lárencz László (Mayer Klára, Szabó László Gy.). A további kutatások szempontjából értékes előadások a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság munkatársai részéről: a társaság honlapjának ismertetése (Molnár Zsuzsa), a magyar gyógyszeripar fellendülése (Dobson Szabolcs), háromszáz éves gyógyszerek képekben (Révész Miklós).

Hivatalos útra kerül a Gyógyszerésztörténet nevű tantárgy akkreditációs ügye. A tantárgyfelelősi feladatra a Csoport Botz Lajos professzort kéri fel. A tananyag gerincét Bayer István „A gyógyszerészet kialakulása és fejlődése” c. könyve képezi. A féléves fakultatív tárgyra 17 hallgató jelentkezik. Mindannyian sikeresen vizsgáznak.

A városi vezetés döntése alapján a Szerecsen patikamúzeum a Janus Pannonius Múzeum Helytörténeti osztályához tartozik. Az Egyetem anyagi támogatása olyan ígéret, amit érdemes igénybe venni, ha a részletkérdésekben megegyezés születik Karunk és Múzeum között.

2018

Június 22-én a Pécsi Akadémiai Székházban ünnepi ülést rendezett a Farmakognóziai Intézet. A visszaemlékező előadásokon kívül köszöntöttük Molnár Péter professzort, az előző intézetvezetőt, 70. születésnapja alkalmából.  A jubileumra készült el az Intézet történetéről szóló, sok képpel illusztrált könyv (Papp Nóra és Csikós Eszter szerkesztésében: 15 éves a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Farmakognóziai Intézete 2003-2018, PTE Egyetemi Nyomda, 2018, Pécs).

Június 23-án a Janus Pannonius Múzeum szervezésében került sor a „Múzeumok Éjszakája” hagyományos rendezvényére, amelyen Karunk első ízben szerepelt. Ebből az alkalomból a ’Szerecsen’ Patikamúzeumban interaktív foglalkozáson adtunk ízelítőt a gyógyszerészet műhelytitkaiból. Mayer Klára elnökünk irányításával a Kar munkatársai gyógyteát és balzsamot készítettek a látogatók közreműködésével.  

Gyógyszerésztörténeti kiselőadások 2018 – ’Lárencz László’ Gyógyszerésztörténeti Csoport hírei

Örvendetes eseményre került sor 2018. november 27-én a PTE GYTK központi épületének II. emeleti tantermében. A 2018/19-es tanévben meghirdetett gyógyszerészettörténeti fakultatív kurzuson résztvevő hallgatók tartottak rövid előadásokat. Ilyen jellegű előadásokat még nem szerveztünk Pécsett, a kezdeményezés új. A hallgatók a kurzuson elsajátított szemléletet eredményesen kamatoztatták: az elhangzott és itt csatolt előadások gondos, igényes munkát tükröznek. Alapjai lehetnek egy esetleges, későbbi búvárkodásnak.

A munkában érdemi segítséget, útmutatást nyújtott Vajda Péter tanársegéd, ezért köszönetet érdemel!

Hallgatóinknak dolgozhattak egyénileg és csoportosan is. Az alábbi előadások kerültek bemutatásra:

Alnour-Ibrahim SheimaEgri patikák - különös tekintettel a Kígyó Gyógyszertárra

Balatinácz Zvonimir - Szlávecz Tamás: A segesvári patikamúzeum

Bede Jusztin - Csiki Sarolta - Gusmini Klaudia - Várnagyi Bence: Sopron régi patikái

Füstös Karina - Füstös NóraDr. Lukács Károly és a kékkenőcs

Katics RékaA nők szerepe a gyógyszerészetben

Mihalovits Fanni: A zombai patika és gyógyszerészei

A hallgatók előadásai.

Pécs, 2018. december 1.

2019

Vizsgaértékű kiselőadások, interjúk 2019

Vajda Péter tanársegéd javaslata alapján ebben az évben vizsgaként kis interjúk elkészítése és bemutatása képezte a féléves tárgyunk záró cselekményét. A 10-15 perces riportokban olyan gyógyszerészek nyilatkoztak a gyógyszerészi hivatásról és szemléletükről, akiket az interjút készítő hallgató önként választott. Minden munka új értéket teremtett, bizonyítva, hogy a patikában dolgozó idősebb gyógyszerészek a jelenkorban is hivatást teljesítenek, őrizve a hagyományokat, helytörténeti adottságokat. A videofilmek, vetített képek és hozzá tartozó hanganyag alapján minden hallgató bemutatója jeles vizsgaeredménnyel járt.

Gara Bella: Dr. Gara István (Szent István Gyógyszertár. Nagyatád)

Filotás Nóra: Várszegi Lászlóné (Horváth Edit), a pécsi Öttorony Patika egykori vezetője és tulajdonosa

Minden előadás szerzőjét és az interjú vagy bemutató címét itt adjuk meg:

Biskup Dóra: Dr. Kése Dezsőné (Őrangyal Gyógyszertár, Pécs)

Dominkó Bernadett: Dr. Lukács Mária (Zöldfenyő Gyógyszertár, Nagykanizsa)

Helt Réka: Dr. Mile Imre (Szent Hubertus Patika, Zirc)

Indaia Ivett: Meskóné Dr. Makai Zsuzsanna (Aranykereszt Gyógyszertár, Baja)

Pozsgai Kevin: Dr. Stingl József (Platán Gyógyszertár, Dunaföldvár)

Rádics Benjamin: Dr. Hegedüs Józsefné (Turul Gyógyszertér, Balatonfenyves)

Sütő Veronika: Dr. Blum Zsuzsanna (Zsongorkő Gyógyszertár, Pécs)

Terényi Olívia: Dr. Lestyán Balázs (Lestyán Patika, Hatvan)

Tóth Luca: Farkasné Dr. Kishindi Ágnes (Belvárosi Gyógyszertár, Pécs)

2020

A 2020-as évben is folytattuk hagyományainkat a Gyógyszerészettörténet kurzus hallgató Dr. Mayer Klára docens asszony vezetésével megtekintették a pécsi Szerecsen Patikát és Múzeumot, a szemeszter végén pedig az ország határain belül és azon kívül élő, magyar ajkú gyógyszerészekkel készítettek rövid interjúkat. A hallgatói munkák a gyógyszerészi hivatás szépségéről, a gyógyszerészek életútjáról és az egyes patikák múltjáról-jelenéről gyűjt emléket az utókornak. Hallgatóink munkájukat jeles érdemjeggyel teljesítették.

Agócs Attila: Dr. Berényi Veronika (Székesfehérvár, Skorpió Gyógyszertár)

Baranyai Laura: Dr. Szabadi Viktor és Dr. Szerető Jenő (Kiskőrös, Hargita Gyógyszertár)

Láng Boglárka: Dr. Borbás Ágnes (Miskolc, Szent Johanna Gyógyszertár)

Magyar Kristóf: Dr. Felkerné Dr. Szalay Magdolna (Lövő, Írisz Mária Gyógyszertár)

Szabó Imola: Dr. Kalota Veronika (Kaposvár, Észak-Nyugati Patika)

Szula Zsófia: Kovácsné Dr. Orbán Ildikó (Pécs, Kamilla Patika)

Tatai Kata: id. Dr. Kutas Jenő (Pécs, Melinda Gyógyszertár)

Téglás Boglárka: Dr. Bán Magdolna (Veszprém, Arany Oroszlán Gyógyszertár)

Tóth Bagi Petronella: Dr. Berényi-Balasa Gabriell (Szabadka (Szerbia), Szabadkai Gyógyszertár - Apoteka Subotica, 13-as kirendeltség)

Villányi Fatime: Dr. Aponyi Ildikó (Pécs, Primula Gyógyszertár)

Vizi András: Prof. Dr. Szabó László (Pécsi Tudományegyetem, Gyógyszerészeti Intézet)

Vojtek Fanni: Dr. Jagicza Alajos (Az egykori Baranya megyei Gyógyszertári Központ, Galenusi Laboratórium)