2013-2016

2013

2013-ban Lárencz László és Szabó László Gy. javaslatára – önkéntes szerveződés nyomán –megalakul a Gyógyszerésztörténeti Csoport a  PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézetében.

A Csoport alapító tagjai: Lárencz László (vezető), ifj. Kutas Jenő, Mayer Klára, Csizek Miklós, Molnár Béla, Répay Gábor, Várszegi László, Szabó László Gyula. Ma is érvényes az a megállapodás, ami szerint bárki tagja lehet a csoportnak, ha a gyógyszerésztörténetet tudományos igénnyel műveli.

A Csoport fő céljai: Baranya, Tolna és Somogy megye egykori és ma tevékenykedő jeles gyógyszerészeivel, gyógyszertáraival kapcsolatos szellemi és tárgyi emlékek feltárása, megmentése, archiválása. Ez magában foglalja a még nem ismert dokumentációk (pl. fényképek, iratok) gyűjtésén kívül a jelenkorban elkészíthető dokumentumok (pl. fényképek, riportok stb.) készítését (akár érdeklődő hallgatók bevonásával), továbbá adományozott tárgyi emlékek (patikai eszközök, iratok) és szakkönyvek gyűjtését és rendszerezését (katalogizálását, tárolását). Továbbá erősíti a szakmai kapcsolatot a hazai gyógyszerészettörténeti kutatókkal és intézményekkel (pl. Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár, Levéltár és Múzeum, Magyar Gyógyszerészettörténeti Társaság, társegyetemek). Indokolt esetben kezdeményezi gyógyszertárak, ehhez kapcsolódó épületek táblával való megjelölését vagy állagának megóvását, védelmét államigazgatási szervek felé.

2014

Az ÁOK dékánja, Miseta Attila támogatása nyomán, a Kar kiadásában megjelenik – Lárencz László és Szabó László Gy. szerkesztői közreműködésével és 19 szerző részvételével – a „Dél-Dunántúl neves gyógyszerészei” c. monográfia.

2015

Lárencz László, az MGYT szenátora váratlanul meghal. A Csoport felveszi nevét, ettől kezdve: ’Lárencz László’ Gyógyszerésztörténeti Csoport. Az alapító tagok javaslata alapján a vezetést vállalja Mayer Klára. Tanácsadóként működik közre Szabó László Gy. A szentlőrinci Brantner-féle gyűjtemény feldolgozása terén ígéretes kutatási eredményt ér el Grunda Miklós, akit a gyűjtemény szakmai felügyeletére kéri fel a vezetőség. A Gyógyszerészeti Intézetben lehetővé válik Lárencz László archivált kézirat- és hangtár-gyűjteményének feldolgozása. Életútját kiállítási szekrényben elhelyezett dokumentumok szemléltetik a látogatók számára. 

2016

Október 14-15-én Brantner Antal emlékére, halálának 10. évfordulója alkalmából – Mayer  Klára szervezésében, Pécs és Szentlőrinc színhelyen – országos gyógyszerésztörténeti előadóülésen a két neves gyógyszerészre, Brantner Antalra és Lárencz Lászlóra emlékeznek az előadók. A második napon a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság koszorút helyez el Brantner Antal síremlékére a Szentlőrinci Temetőben.

Ebben az évben megkezdődik a pécsi Szerecsen Gyógyszertár múzeumi kiállítóhellyé nyilvánításának egyre bonyolultabbá váló ügymenete.